Route

Onze tocht met de camper door Noorwegen start in Lagesund, zo'n 170 kilometer ten zuiden van Oslo. We rijden tegen de klok in en eindigen 30 dagen later in Kristiansand. De route voert ons bovenal door de natuur, langs watervallen, gletsjers en fjorden. Zie ook hierboven ons reisplan.

Dag 25 en 26 Via weg 13 van Eidfjord richting Stavanger

30 juni en 1 juli, maandag en dinsdag

Frisblauw geverfd staat een immense rij turbines en generatoren te glimmen in een grote hal. We zijn in Tyssedal in het Noors waterkracht- en Industriemuseum. Als je, zoals J, een groot deel van je werkzame leven te maken hebt gehad met elektriciteitsopwekking, dan kun je dit niet overslaan, nietwaar.  Het museum laat op een beeldende manier zien hoe ruim een eeuw geleden er al waterkrachtcentrales werden gebouwd, dankzij de ‘ witte steenkool’ van Noorwegen.  Door deze energieopwekking kon ook de industrie floreren. Voor veel arme mensen betekende dit een beter loon en minder armoe. Behalve de machines, zijn in het museum ook nog ouderwetse marmeren schakelborden te vinden.  





De oude elektriciteitsfabriek

Via een (Engelstalige) film wordt de hele bouw en geschiedenis nog eens uitgelegd.
Het museumbezoek is een onderbreking van onze tocht zuidwaarts via weg nr 13 van Eidfjord naar Stavanger. Hoewel de weg op onze kaart als een ‘ rode weg’ staat getekend, een hoofdroute dus, is de weg op verschillende plaatsen behoorlijk smal. Zo smal dat onze camper en een tegemoetkomende vrachtwagen er niet tegelijkertijd over kunnen. We moeten dus achteruit, een paar honderd meter, tot bij een verbreding. Het lukt J allemaal goed maar leuk is anders! 

Langs het fjord, waar schapen grazen . . . .

. . .en op de steile hellingen fruitbomen staan . . . .

. . . waar je de kersen langs de weg kunt pakken en afrekenen. 

Langs woest stromende rivier. . . .

. . . . en stuivende waterval Latefossen

De staafkerk van Roldal
Weg 13 is ook weer een toeristische route en volgt eerst de grillige kustlijn van het Sorfjord, voert langs boomgaarden vol kersen, passeert enige imposante watervallen, doet Roldal met zijn staafkerkje aan en gaat via talrijke tunnels verder langs meren en kolkende rivieren. 

We wachten in het zonnetje op de veerpont van Nisvik naar Hjelmeland en stoppen op een kleine camping in Fister. 


Uitzicht op de camping in Fister

Volgens ons gidsje zit hier veel vis en dat blijkt te kloppen. J slaat hier ons avondeten aan de haak in de vorm van een zeebaars.

Gereden: Van Eidfjord naar Odda 79 km; van Odda naar Fister 158 kilometer
Overnacht: Odda Camping in Odda en Fister Camp in Fister
Weer: Blauwe lucht met witte wolken, zonnig, ca. 22 tot 24 graden. Maandagavond regenbui.