Route

Onze tocht met de camper door Noorwegen start in Lagesund, zo'n 170 kilometer ten zuiden van Oslo. We rijden tegen de klok in en eindigen 30 dagen later in Kristiansand. De route voert ons bovenal door de natuur, langs watervallen, gletsjers en fjorden. Zie ook hierboven ons reisplan.

Dag 24 Via Geilo over Hardangervidda naar Eidfjord


29 juni, zondag

We beginnen de dag met het ontbijt in de zon
Ruig en weids is het landschap dat we vandaag doorkruisen. We gaan eerst naar het zuid-oosten via weg nr. 50 en vervolgens vanaf Geilo weer via weg nr. 7 naar het westen tot aan Eidfjord. Het zijn beide toeristische routes die over de Hardangervidda voeren. Weer passeren we talloze meertjes en besneeuwde bergtoppen.  Bijzonder zijn de tunnels in weg 50. Ze lijken ruwweg uitgehakt in de bergen en spiralen in lange bochten omhoog of omlaag; een bijzondere ervaring. 
Meertjes als spiegels

Langs weg 50
Het landschap is vaak ruw, kaal en weids; alleen de hoogspanningmasten   langs weg 50 detoneren enigszins in deze natuur.  Maar ja, de door waterkrachtcentrales geproduceerde elektriciteit moet wel naar de bewoonde wereld worden getransporteerd. Later komt er meer begroeiing en zien we de toekomstige scheepsmasten in de vorm van kaarsrechte naaldbomen langs de weg staan. 

Het landschap rondom weg 7 is zo mogelijk nog weidser; 360 graden rond je heen kijkend zie je alleen maar rotsachtige, door meertjes doorsneden, bemoste hoogvlakte met de bergen op de achtergrond. In het gebied moeten duizenden rendieren leven, maar daarvan hebben we er geen een ontmoet.

Hoogvlakte langs weg 7

Links loopt hoog de weg. Van het plateau linksvoor stort de waterval naar beneden
We hebben deze reis letterlijk al honderden grotere en kleinere watervallen gezien, zodat we niet eens meer echt opkijken van een stroom water, die van een berg afkomt. Maar bij de Vorigsfossen – volgens de Noren zelf de beroemdste waterval – stoppen we toch. 

Het is in ieder geval bijzonder dat we hier van boven (bij hotel Fossli) op de waterval kijken en zo het water in de diepte zien storten,  in plaats er van beneden tegen aan kijken.

Waterval Varingfossen

Kort na de waterval parkeren we ons rijdend huisje op een kleine camping in Ovre Eidjfjord. 

Tip: Wij parkeerden bij het Fossli hotel (50 NOK) maar je kunt ook (vanaf Geilo gezien) iets doorrijden naar de gratis parkeerplaats. Niet ver daarvandaan begint ook een wandelpad, lager naar de waterval. 

Gereden: 157 kilometer
Overnacht: Camping Saebo, Ovre Eidfjord

Weer: Zonnig met witte wolken, fris, circa 20 graden